Шеф Петров изрази своето недоволство по време на „Мастършеф“, критикувайки неправилното отваряне на черните миди. Той сподели, че това поведение е за него неприемливо, защото единствено стридите и понякога мидите сен жак се третират по този начин. По негово мнение, черните миди трябва изцяло да се забранят за сурова обработка преди варене. Те са твърде твърди и рискови при отваряне, като може да предизвикат инциденти като порязване.
Той подчерта, че в световен мащаб нито един опитен готвач не отваря черни миди сурови. Вместо това, те трябва да се потопят в кипяща вода за няколко секунди, като след това сами се отварят. По думите на шеф Петров, няма смисъл сурова мида да бъде отваряна, когато тя скоро след това ще се приготви.
Освен това, Петров посочи важното правило, че ако черна мида се глазира и не се отвори, тя трябва да се изхвърли, тъй като е повредена. Той предупреди, че ако част от черупката се попадне в храносмилателния тракт, това може да предизвика сериозни проблеми. Петров напомни, че показаните на предаването практики могат да предизвикат наранявания у дома, като приведе като пример случай, в който някой може да каже: „Аз гледах това в „Мастършеф“.“
Според Петров, подобни предавания трябва да назначават кулинарни консултанти, за да избегнат евентуални осъждания. От предаването отказаха да коментират забележките на готвача. Интернет проверка от „България Днес“ показа, че често черните миди се отварят преди готвене, както се прави в Англия и много други части на света. В крайна сметка, всеки шеф решава как да постъпи в кулинарния си процес.